Освітня програма "Готельно-ресторанна справа" (магістр)
Рівень вищої освіти
Другий (магістерський) рівень
Ступінь вищої освіти
Магістр
Галузь знань
24 Сфера обслуговування
Спеціальність
241 «Готельно-ресторанна справа»
Обмеження щодо форм навчання
Без обмежень
Освітня кваліфікація
Магістр з готельно-ресторанної справи
Профіль програми
Програма орієнтована на підготовку фахівців готельно-ресторанного бізнесу з урахування особливостей функціонування агросадиб сільського (зеленого) туризму.
Загальний обсяг освітньої програми – 90 кредитів ЄКТС. Вона відповідає сучасним вимогам як Міністерства освіти і науки України, так і міжнародним зразкам щодо вищої освіти з підготовки фахівців для сфери обслуговування. Передбачаються заняття на виробництві, майстер-класи, ділові ігри. Залучення вітчизняних та закордонних науковців і практиків готельно-ресторанного бізнесу до освітнього процесу.
Перелік компетентностей випускника
1. Загальні компетентності
ЗК1. Здатність діяти на основі етичних міркувань (мотивів)
ЗК2. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел
ЗК3. Здатність до аналізу, оцінки, синтезу, генерування нових ідей
ЗК 4. Здатність працювати в команді
ЗК 5. Здатність використовувати інформаційні та комунікаційні технології
ЗК 6. Здатність до проведення досліджень на відповідному рівні
ЗК7. Здатність приймати обґрунтовані рішення
ЗК8. Здатність працювати в міжнародному контексті
2. Спеціальні (фахові, предметні) компетентності
СК1. Здатність застосовувати науковий, аналітичний, методичний інструментарій, використовувати міждисциплінарні дослідження аналізу стану розвитку глобальних та локальних ринків готельних та ресторанних послуг для розв’язання складних задач розвитку готельного і ресторанного бізнесу
СК 2. Здатність систематизувати та синтезувати інформацію для врахування крос-культурних особливостей функціонування суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу
СК 3. Здатність планувати та здійснювати ресурсне забезпечення діяльності суб’єктів готельного і ресторанного бізнесу
СК4. Здатність створювати і впроваджувати продуктові, сервісні, організаційні, соціальні, управлінські, інфраструктурні, маркетингові інновації у господарську діяльність суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу
СК 5. Здатність забезпечувати ефективну сервісну, комерційну, виробничу, маркетингову, економічну діяльність суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу
СК 6. Здатність координувати та регулювати взаємовідносини з партнерами та споживачами
СК 7. Здатність до підприємницької діяльності
СК 8. Здатність розробляти антикризові програми корпорацій, готельних та ресторанних мереж, суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу
СК 9. Здатність забезпечувати якість обслуговування споживачів готельних та ресторанних послуг
СК 10. Здатність застосовувати принципи соціальної відповідальності в діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу
СК 11. Здатність до самостійного опанування новими знаннями, використання інноваційних технологій у сфері готельного та ресторанного бізнесу
СК 12. Здатність інтегрувати знання та розв’язувати складні задачі готельно-ресторанної справи у мультидисциплінарних контекстах, у нових або незнайомих середовищах за наявності неповної або обмеженої інформації
СК 13. Здатність здійснювати бізнес-планування в сільському (зеленому) туризмі
3. Програмні результати навчання
ПРН 1. Розробляти і приймати ефективні рішення з питань розвитку суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу, враховуючи цілі, ресурси, обмеження та ризики, забезпечувати їх реалізацію, аналізувати і порівнювати альтернативи, оцінювати ризики та імовірні наслідки їх впливу
ПРН 2. Вільно спілкуватись усно і письмово українською та англійською мовами при обговоренні професійних питань, досліджень та інновацій в сфері готельно-ресторанного бізнесу
ПРН 3. Розробляти, впроваджувати та застосовувати сучасні методи оцінювання ефективності впровадження інновацій в готельно-ресторанному бізнесі
ПРН 4. Здійснювати моніторинг кон’юнктури ринку готельних та ресторанних послуг
ПРН 5. Оцінювати нові ринкові можливості, формулювати бізнес-ідеї та розробляти маркетингові заходи з за невизначених умов і вимог, що потребують застосування нових підходів, методів та інструментарію соціально-економічних досліджень
ПРН 6. Відшуковувати необхідні дані в науковій літературі, базах даних та інших джерелах, аналізувати та оцінювати ці дані, систематизувати й упорядковувати інформацію для вирішення комплексних задач професійної діяльності
ПРН 7. Досліджувати моделі розвитку міжнародних та національних готельних і ресторанних мереж (корпорацій)
ПРН 8. Ініціювати, розробляти та управляти проектами розвитку суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу із врахуванням інформаційного, матеріального, фінансового та кадрового забезпечення.
ПРН 9. Застосовувати спеціалізоване програмне забезпечення для розв’язання задач управління основними та допоміжними бізнес-процесами суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу
ПРН 10. Відповідати за формування ефективної кадрової політики суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу, організаційні комунікації, розвиток професійного знання, оцінювання стратегічного розвитку команди, підбір та мотивування персоналу на ефективне вирішення професійних завдань
ПРН 11. Здійснювати дослідження та/або провадити інноваційну діяльність з метою отримання нових знань та створення нових технологій та видів послуг (продукції) в сфері готельно-ресторанного бізнесу та в ширших мультидисциплінарних контекстах
ПРН 12. Зрозуміло і недвозначно доносити власні знання, висновки та аргументацію до фахівців і нефахівців, зокрема до осіб, які навчаються
ПРН 13. Здійснювати бізнес-планування в сільському (зеленому) туризмі
Професійні профілі випускників
Магістр з готельно-ресторанної справи здатний виконувати роботу в розрізі професійних груп та професійних назв робіт відповідно до Національного класифікатора України: «Класифікатор професій» ДК 003:2010 за наступними назвами і кодами професійних груп:
12 Керівники підприємств, установ та організацій:
1210.1 Керуючий готельним господарством.
1210.1 Керуючий підприємством харчування.
1238 Керівники проектів та програм.
13 Керівники малих підприємств без апарату управління.
1315 Керуючий готелем (пансіонатом, кемпінгом і т. ін.).
1315 Керуючий рестораном (кафе, їдальнею і т. ін.).
1315 Керівники малих підприємств-готелів та закладів ресторанного господарства без апарату управління.
14 Менеджери (управителі) підприємств, установ, організацій та їх підрозділів.
1455 Менеджери (управителі) в готелях та інших місцях розміщення.
1456 Менеджери (управителі) в закладах ресторанного господарства.
1456.1 Менеджери (управителі) в ресторанах.
1456.2 Менеджери (управителі) в кафе, барах, їдальнях.
1456.3 Менеджери (управителі) на підприємствах, які готують та постачають готові страви.
Академічні права випускників
Магістр з готельно-ресторанної справи має право продовжити навчання на третьому (освітньо-науковому) рівні вищої освіти – доктора філософії. Набуття додаткових кваліфікацій в системі освіти дорослих.
Форми атестації здобувачів вищої освіти
Атестація здійснюється у формі публічного захисту кваліфікаційної роботи.
Форма навчання
Денна/заочна
Гарант освітньої програми
Кандидат економічних наук, доцент Діана НАГЕРНЮК