Освітня програма "Готельно-ресторанна справа" (магістр)
Рівень вищої освіти
Другий (магістерський) рівень
Ступінь вищої освіти
Магістр
Галузь знань
24 Сфера обслуговування
Спеціальність
241 «Готельно-ресторанна справа»
Обмеження щодо форм навчання
Без обмежень
Освітня кваліфікація
Магістр з готельно-ресторанної справи
Профіль програми
Освітня програма підготовки магістрів з готельно-ресторанної справи здійснює підготовку фахівців, здатних ставити та успішно вирішувати на достатньому професійному рівні науково-дослідницькі та практичні завдання, розв’язувати складні задачі і проблеми у галузі професійної діяльності або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та / або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог.
Загальний обсяг освітньої програми – 90 кредитів ЄКТС. Вона відповідає сучасним вимогам як Міністерства освіти і науки України, так і міжнародним зразкам щодо вищої освіти з підготовки фахівців для сфери обслуговування. Програма реалізується у тісному співробітництві з провідними вітчизняними та іноземними науковими установами, комерційними організаціями.
Перелік компетентностей випускника
1. Загальні компетентності
- Діяти на засадах розуміння цивілізаційних гуманітарних цінностей та глобалізаційних процесів, національного розвитку
- Здатність до системного творчого мислення, наполегливість у досягненні мети професійної та науково-дослідницької діяльності
- Креативність, здатність до індивідуальної науково-дослідної діяльності
- Здатність до аналізу, оцінки та синтезу нових ідей
- Здатність до пошуку альтернативних рішень у науково-дослідницькій та професійній діяльності
- Здатність використовувати системний аналіз при розробці та вирішенні питань
- Вміння використовувати психологічні закономірності управління та динаміки конфліктів для аналізу конкурентних управлінських ситуацій та різні методи конструктивного розв’язання конфліктів в управлінні організаціями
- Здатність до пошуку, опрацювання та узагальнення професійної і науково-технічної інформації
- Уміння розробляти проекти та керувати ними
- Здатність забезпечувати необхідний рівень охорони праці при вирішенні професійних завдань, приймати ефективні рішення у сфері цивільного захисту з урахуванням особливостей професійної діяльності та ефективно діяти та організовувати і координувати роботи в надзвичайних (екстремальних) ситуаціях
2. Спеціальні (фахові, предметні) компетентності
- Знання теорії, закономірностей, методів (алгоритмів) і способів діяльності, що достатні для формування та впровадження власної моделі професійної діяльності, в тому числі в екстремальних умовах
- Здатність формувати філософію, методологію, логіку, принципи об’єктивності наукового пошуку в готельній та ресторанній справі
- Здатність використовувати методи наукових досліджень у сфері гостинності
- Розуміння завдань національної політики та механізмів регулювання індустрії гостинності
- Здатність використовувати теорію і методи інноваційно-інформаційного розвитку на різних рівнях управління
- Здатність визначати основні вимоги до системи сервісних, організаційних, соціальних, управлінських, інфраструктурних, маркетингових, технологічних та економічних інновацій у господарській діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу
- Здатність розробляти бізнес-плани створення та розвитку напрямів діяльності, послуг
- Вміння документально оформлювати управлінські рішення, визначати правомірність рішень
- Здатність координувати та регулювати взаємовідносини з контактними аудиторіями (стейкхолдерами)
- Здатність управляти комерційною, маркетинговою, фінансовою діяльністю, розробляти антикризові програми діяльності корпорацій, готельних та ресторанних мереж, суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу
- Здатність застосовувати різні методи та інструментарій для прийняття науково обґрунтованих управлінських рішень, вміння ідентифікувати агентів стратегічних змін в організації та визначати шляхи подолання опору змінам з урахуванням розвитку галузі та впливу конкурентного середовища
- Здатність до підприємницької діяльності на міжнародному рівні
- Здатність оцінювати вплив факторів внутрішнього та зовнішнього середовища на функціонування підприємства для обґрунтування бізнес-проектів
- Здатність розробляти та забезпечувати прийняття ефективних проектних рішень
- Здатність до визначення стратегічних завдань у розвитку готельного і ресторанного бізнесу
- Здатність формулювати завдання, пов’язані з впровадженням систем управління якістю та її складових
3. Програмні результати навчання
- Знання передових концепцій, методів науково-дослідної та професійної діяльності в сфері гостинності
- Здатність розуміти і застосовувати на практиці теорії та методологію системи наук, які формують сервісологію
- Здатність використовувати інноваційні методи і технології в сфері готельно-ресторанного бізнесу
- Знання закономірностей, принципів та механізмів функціонування ринку готельних та ресторанних послуг
- Здатність оцінювати кон’юнктуру ринку, інтерпретувати результати дослідження та прогнозувати напрями розвитку суб’єкта підприємницької діяльності в сфері гостинності
- Здатність здійснювати управління підприємством індустрії гостинності
- Знання інноваційних форм обслуговування та надання додаткових послуг суб’єктами готельного та ресторанного бізнесу
- Здатність розробляти та реалізовувати проекти в сфері гостинності
- Здатність застосовувати сучасні методи оцінювання ефективності впровадження інновацій в готельно-ресторанному бізнесі
- Здатність визначати основні вимоги до побудови системи організаційних, соціальних, інфраструктурних, технологічних та економічних інновацій в готельно-ресторанному бізнесі
- Вільно володіти державною мовою і використовувати її в професійній діяльності
- Практикувати використання іноземної мови у професійній діяльності
- Діяти у полікультурному середовищі
- Використовувати комунікативні навички і технології
- Демонструвати соціальну відповідальність за результати прийняття стратегічних рішень
- Приймати рішення у складних і непередбачуваних умовах, що потребує застосування нових підходів та методів прогнозування
- Нести відповідальність за розвиток професійного знання і практик, оцінювання стратегічного розвитку команди, формування ефективної кадрової політики
- Демонструвати здатність до саморозвитку та самовдосконалення упродовж життя
- Ініціювати інноваційні комплексні проекти, проявляти лідерство під час їх реалізації
Професійні профілі випускників
Магістр з готельно-ресторанної справи здатний виконувати роботу в розрізі професійних груп та професійних назв робіт відповідно до Національного класифікатора України: Класифікатор професій (ДК003:2010):
1210 Керівники підприємств, установ та організацій
1210.1 Керівники підприємств, установ та організацій
122 Керівники виробничих та інших основних підрозділів
1225 Керівники виробничих підрозділів у закладах ресторанного господарства, готелях та інших місцях розміщення
1229.6 Керівники підрозділів у сфері культури, відпочинку та спорту
1229.7 Керівники інших основних підрозділів в інших сферах діяльності
123 Керівники функціональних підрозділів
1239 Керівники інших функціональних підрозділів
1315 Керівники малих підприємств-готелів та закладів ресторанного господарства без апарату управління
145 Менеджери (управителі) в торгівлі, готелях та закладах ресторанного господарства
1455 Менеджери (управителі) в готелях та інших місцях розміщення
1455.1 Менеджери (управителі) в готельному господарстві
1456 Менеджери (управителі) в закладах ресторанного господарства
1456.1 Менеджери (управителі) в ресторанах
1456.2 Менеджери (управителі) в кафе, барах, їдальнях
1456.3 Менеджери (управителі) на підприємствах, які готують та постачають готові страви
1492 Менеджери (управителі) у сфері культури, відпочинку та спорту
2482 Професіонали в галузі готельної та ресторанної справи
2482.2 Професіонали із готельної та ресторанної справи
2483 Професіонали в галузі санаторно-курортної справи
2483.1 Наукові співробітники (рекреалогія)
Академічні права випускників
Магістр з готельно-ресторанної справи має право продовжити навчання на третьому (освітньо-науковому) рівні вищої освіти – доктора філософії. Набуття додаткових кваліфікацій в системі післядипломної освіти.
Форми атестації здобувачів вищої освіти
Атестація здійснюється у формі публічного захисту кваліфікаційної роботи.
Форма навчання
Денна/заочна
Гарант освітньої програми
Кандидат економічних наук, доцент Кожухівська Раїса Борисівна