Меню

Освітня програма "Садівництво та виноградарство" (молодший бакалавр)

203 «Садівництво та виноградарство» (молодший бакалавр)

Спеціальність   203 «Садівництво та виноградарство»

Кваліфікація, що присвоюється 

Молодший бакалавр із садівництва та виноградарства

Освітній рівень

Початковий

Спеціальні вимоги до зарахування

Немає, зарахування проводиться на загальних умовах вступу

Спеціальні положення (умови) про визнання попереднього навчання (формального, неформального, неофіційного)

Немає, зарахування проводиться на загальних умовах вступу

Профіль програми

Освітньо-професійна. Програма базується на генеруванні й отриманні комплексу знань, умінь і навичок із плодівництва, виноградарства та овочівництва, актуальних напрямів сучасних наукових досліджень у даній галузі; формуванні вмінь, інструментів ефективної роботи і практичних навичок вирощування плодових, овочевих рослин і винограду, здатності до інноваційної діяльності.

Загальний обсяг освітньої програми – 120 кредитів ЄКТС, в т.ч.: дисципліни вільного вибору – 30 кредитів. Програма відповідає сучасним вимогам як Міністерства освіти і науки України, так і міжнародним зразкам щодо вищої  освіти з підготовки фахівців аграрного профілю.

Ключові результати навчання

Загальні компетентності

ЗК 1. Вміння орієнтуватися в базових категоріях, поняттях та законах функціонування суспільного виробництва та особливостях їх прояву в різних типах агроекосистем.

ЗК 2. Уміння ефективно спілкуватися на професійному та соціальному рівнях.

ЗК 3. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.

ЗК 4. Здатність до вільного володіння українською та іноземними мовами як засобом ділового спілкування.

ЗК 5. Здатність розробляти та управляти проектами. Здатність працювати в команді.

ЗК 6. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

ЗК 7. Здатність до взаємодії, співробітництва з широким колом осіб для провадження професійної або навчальної діяльності

ЗК 8. Навички здійснення безпечної діяльності

ЗК 9. Прагнення до збереження навколишнього середовища

ЗК 10. Здатність до пошуку інформації з різних джерел.

ЗК 11. Розуміння вимог до діяльності за спеціальністю садівництво та виноградарство, зумовлених забезпеченням сталого розвитку України.

ЗК 12. Потенціал до подальшого навчання.

Спеціальні (фахові, предметні) компетентності

ФК 1. Здатність використовувати професійно-профільовані знання і практичні навички в професійні діяльності.

ФК 2. Здатність обирати та використовувати базові знання зі спеціалізованих підрозділів аграрної науки у сфері плодівництва, виноградарства і овочівництва.

ФК 3. Знання та розуміння основних біологічних і агротехнологічних концепцій, правил і теорій, пов’язаних з плодовими, овочевими рослинами і виноградом.

ФК 4. Здатність виконувати виробничі програми.

ФК 5. Уміння використовувати матеріально-технічне забезпечення виробничих процесів.

ФК 6. Здатність використовувати сучасні інформаційні технології для розв’язання різноманітних задач у навчальній та практичній діяльності.

ФК 7. Практично використовувати навички з вирощування садивного матеріалу плодових, ягідних культур і винограду, розмноження овоче-баштанних рослин у відкритому і закритому ґрунті.

ФК 8. Синтез теоретичної інформації та практичних виробничих даних у сфері садівництва та виноградарства.

 

Програмні результати навчання

Знання та розуміння

ПР 1. Впорядковувати базові категорії, поняття та закони функціонування суспільного виробництва та особливості їх прояву в різних типах агроекосистем.

ПР 2. Впорядковувати спілкування на професійному та соціальному рівнях.

ПР 3. Класифікувати знання та інтерпретувати розуміння предметної області та професійної діяльності.

ПР 4. Повторювати розрахунки за засвоєними методиками. Виявляти здатність працювати в команді.

ПР 5. Розширювати потенціал до подальшого навчання.

Застосування знань та розумінь

ПР 6. Демонструвати вільне володіння українською та іноземними мовами як засобом ділового спілкування.

ПР 7. Застосовувати знання у практичних ситуаціях.

ПР 8. Виявляти здатність до взаємодії, співробітництва з широким колом осіб для провадження професійної або навчальної діяльності.

ПР 9. Вибирати методи опису та ідентифікації об’єктів виробництва.

ПР 10. Використовувати навички здійснення безпечної діяльності.

ПР 11. Демонструвати здатність аналізувати і проектувати існуючі процеси виробництва.

ПР 12. Здатність виконувати виробничі програми.

ПР 13. Практично використовувати навички з вирощування садивного матеріалу плодових, ягідних культур і винограду, розмноження овоче-баштанних рослин у відкритому і закритому ґрунті.

ПР 14. Демонструвати прагнення до збереження навколишнього середовища.

ПР 15. Організовувати власний пошук інформації з різних джерел.

ПР 16. Оцінювати вимоги до діяльності за спеціальністю садівництво та виноградарство, зумовлених забезпеченням сталого розвитку України.

Формування суджень

ПР 17. Поєднувати професійно-профільовані знання і практичні навички в професійні діяльності.

ПР 18. Випробовувати та використовувати базові знання зі спеціалізованих підрозділів аграрної науки у сфері плодівництва, виноградарства і овочівництва.

ПР 19. Поєднувати знання та розуміння основних біологічних і агротехнологічних концепцій, правил і теорій, пов’язаних з плодовими, овочевими рослинами і виноградом.

ПР 20. Порівнювати теоретичні агрономічні знання, набуті у процесі навчання; узагальнювати розуміння рівня цих знань.

ПР 21. Аргументувати вибір матеріально-технічного забезпечення виробничих процесів.

ПР 22. Інтегрувати сучасні інформаційні технології для розв’язання різноманітних задач у навчальну та практичну діяльності.

ПР 23. Оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.

ПР 24. Інтегрувати теоретичну інформацію та практичні виробничі дані в сфері овочівництва, плодівництва, виноградарства.

Професійні профілі випускників

Фахівець може працювати в аграрних установах різних форм власності на посадах, якими передбачено організацію процесу вирощування та переробки сільськогосподарської продукції і може виконувати роботу та обіймати посади згідно з Національним класифікатором України (ДК 003:2010):

3212 Технолог із агрономії, агротехнік. Фахівець з плодоовочівництва та виноградарства. Спеціаліст з організації та ведення фермерського господарства. Агроном відділення (бригади, сільськогосподарської дільниці, ферми, цеху).

Підготовлений до роботи в галузях економіки за КВЕД: 2010 – сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг, код КВЕД: 01.13. Вирощування овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів; 01.21. Вирощування винограду; 01.22. Вирощування тропічних і субтропічних фруктів; 01.23. Вирощування цитрусових; 01.24. Вирощування зерняткових і кісточкових культур; 01.25. Вирощування ягід, горіхів, інших плодових дерев і чагарників; 01.27. Вирощування культур для виробництва напоїв; 01.28. Вирощування пряних, ароматичних і лікарських рослин; 01.29. Вирощування інших багаторічних культур; 01.19. Вирощування квітів, вирощування зрізаних квітів і квітів у бутонах вирощування насіння квітів.

 

Доступ до подальшого навчання

Молодший бакалавр зі спеціальності «Садівництво та виноградарство» може продовжити навчання в університеті як здобувач першого освітнього ступеня вищої освіти «Бакалавр»

Положення про екзамени, оцінювання та оцінки

Положення про порядок проведення моніторингу і контролю якості освіти  в Уманському НУС

Положення про забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти в Уманському НУС

Положення про порядок створення та організацію роботи  екзаменаційної комісії в Уманському НУС

Вимоги до випуску

Завершена навчальна програма обсягом 120 кредитів, успішно складений комплексний кваліфікаційний екзамен.

Форма навчання

Денна

Гарант освітньої програми

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри плодівництва та виноградарства Чаплоуцький Андрій Миколайович