Освітня програма «Технології харчування» (магістр)
Опис освітньої програми:
Освітня програма «Технології харчування»
- рівень вищої освіти: магістр (другий рівень вищої освіти)
- галузь знань: G «Інженерія, виробництво та будівництво»
- спеціальність: G13 «Харчові технології»
- опис предметної області: Галузь знань G «Інженерія, виробництво та будівництво»; Спеціальність G13 «Харчові технології»
- цілі освітньої програми: Підготовка висококваліфікованих фахівців зі сформованими загальними і професійними компетентностями для вирішення комплексних спеціалізованих завдань у сфері виробництва, управління якістю та безпечністю продуктів харчування, розроблення продукції функціонального призначення, впровадження інноваційних, ресурсозберігаючих та екологобезпечних інженерних технологій на підприємствах ресторанного господарства зі здійсненням науково-дослідної та проектно-технологічної діяльності.
- тип освітньої програми: освітньо-професійна
- тип диплома: диплом магістра, одиничний
- мова викладання: Українська
- кількість кредитів ЄКТС, необхідних для виконання цієї програми: 90
- форми здобуття освіти за цією освітньою програмою та розрахункові строки виконання освітньої програми за кожною з них: денна - 1 рік 4 місяці, заочна - 1 рік 4 місяці, дистанційна - 1 рік 4 місяці
- вимоги до освіти осіб, які можуть розпочати навчання за цією програмою (відповідно до стандартів вищої освіти): наявність диплома бакалавра, спеціаліста, умови вступу визначаються «Правилами прийому до Уманського національного університету», затвердженими Вченою радою УНУ
- компетентності та програмні результати навчання, які дають право на присудження/присвоєння визначеної освітньою програмою освітньої або освітньої та професійної кваліфікації (кваліфікацій):
Загальні компетентності (ЗК)
ЗК 1. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.
ЗК 2. Здатність проводити дослідження на відповідному рівні.
ЗК 3. Здатність генерувати нові ідеї (креативність).
ЗК 4. Здатність діяти соціально відповідально та свідомо.
ЗК 5. Здатність працювати в міжнародному контексті.
Фахові компетентності спеціальності (ФК)
ФК 1. Здатність обирати та застосовувати спеціалізоване лабораторне і технологічне обладнання та прилади, науково обґрунтовані методи та програмне забезпечення для проведення наукових досліджень у сфері харчових технологій
ФК 2. Здатність планувати і виконувати наукові дослідження з урахуванням світових тенденцій науково-технічного розвитку галузі
ФК 3. Здатність захищати інтелектуальну власність у сфері харчових технологій
ФК 4. Здатність розробляти програми ефективного функціонування підприємств харчової промисловості та/або закладів ресторанного господарства відповідно до прогнозів розвитку галузі в умовах глобалізації.
ФК 5. Здатність презентувати та обговорювати результати наукових досліджень і проектів.
ФК 6. Здатність забезпечувати якість та безпечність харчових продуктів під час впровадження технологічних інновацій на підприємствах галузі.
ФК 7. Здатність застосовувати інноваційні технології виробництва та зберігання харчової продукції, впроваджувати сучасні прогресивні технології виробництва на підставі раціонального використання сировини.
ФК 8. Здатність до впровадження інновацій в закладах ресторанного господарства, вирішення завдань для їхнього ефективного функціонування
Програмні результати навчання
ПРН 1. Відшуковувати систематизувати та аналізувати науково-технічну інформацію з різних джерел для вирішення професійних та наукових завдань у сфері харчових технологій.
ПРН 2. Приймати ефективні рішення, оцінювати і порівнювати альтернативи у сфері харчових технологій, у тому числі у невизначених ситуаціях та за наявності ризиків, а також в міждисциплінарних контекстах.
ПРН 3. Застосовувати спеціальне обладнання, сучасні методи та інструменти, у тому числі математичне і комп’ютерне моделювання для розв’язання складних задач у харчових технологіях.
ПРН 4. Застосовувати статистичні методи обробки експериментальних даних в галузі харчових технологій, використовувати спеціалізоване програмне забезпечення для обробки експериментальних даних.
ПРН 5. Обирати та впроваджувати у практичну виробничу діяльність ефективні технології, обладнання та раціональні методи управління виробництвом з урахуванням світових тенденцій розвитку харчових технологій.
ПРН 6. Розробляти та реалізовувати програми розвитку підприємств галузі на коротко- та довгострокову перспективу, аналізувати та оцінювати їх ефективність, екологічні та соціальні наслідки
ПРН 7. Мати спеціалізовані концептуальні знання, що включають сучасні наукові здобутки у сфері харчових технологій, зрозуміло і недвозначно доносити власні знання, висновки та аргументацію до фахівців і нефахівців.
ПРН 8. Здійснювати захист інтелектуальної власності у сфері харчових технологій, виконувати відповідні патентні дослідження, готувати документи на отримання патентів на винаходи і корисні моделі.
ПРН 9. Вільно володіти державною та іноземною мовами для обговорення професійної діяльності, результатів досліджень та інновацій у сфері харчових технологій.
ПРН 10. Планувати і виконувати наукові дослідження у сфері харчових технологій, аналізувати їх результати, аргументувати висновки.
ПРН 11. Оцінювати та усувати ризики і невизначеності при прийнятті технологічних та організаційних рішень у виробничих умовах для. забезпечення якості та безпечності харчових продуктів.
ПРН 12. Вміти застосовувати інноваційні технології виробництва та зберігання харчової продукції, впроваджувати сучасні прогресивні технології виробництва на підставі раціонального використання сировини.
ПРН 13. Вміти аналізувати діяльність закладів ресторанного господарства, підвищувати ефективність їхнього функціонування шляхом застосування інноваційних підходів в організації їхньої діяльності, наукового обґрунтування вибору технологічного устаткування, джерел енергозабезпечення, сировинної бази тощо.
- форма атестації здобувачів вищої освіти: публічний захист кваліфікаційної роботи
- перелік обов’язкових освітніх компонентів, їх логічну послідовність:
Структурно-логічна схема освітньої програми
|
|
|
|
|
|
|
- можливості працевлаштування за здобутою освітою:
Дослідницька діяльність у сфері харчових технологій.
Адміністративна та управлінська діяльність у сфері харчових технологій.
Посади згідно класифікатора професій України. Професійні назви робіт (за ДК 003:2010):
1210.1 Керівники підприємств, установ та організацій.
1222.1. Головні фахівці-керівники та технічні керівники виробничих підрозділів у промисловості 1222.2 Начальники (інші керівники) та майстри виробничих дільниць (підрозділів) у промисловості.
1225 Керівники виробничих підрозділів у закладах ресторанного господарства, готелях та інших місцях розміщення.
1227 Керівники виробничих підрозділів у комерційному обслуговуванні.
1229 Керівники інших основних підрозділів.
1315 Керівники малих підприємств-готелів та закладів ресторанного господарства без апарату управління.
1317 Керівники малих підприємств без апарату управління в комерційному обслуговуванні.
2419.1 Наукові співробітники (маркетинг, ефективність господарської діяльності, раціоналізація виробництва, інтелектуальна власність).
2471 Професіонали з контролю за якістю.
2482 Професіонали в галузі готельної та ресторанної справи.
2482.2 Професіонали із готельної та ресторанної справи.
2483.2 Професіонали із санаторно-курортної справи.
3436.3 Помічники керівників малих підприємств без апарату управління.