Меню

Освітня програма "Харчові технології" (бакалавр)

  1. ОП «Харчові технології».
  2. Рівень вищої освіти – Бакалавр.
  3. Галузь знань – G «Інженерія, виробництво та будівництво».
  4. Спеціальність – G 13 Харчові технології.
  5. Предметна область – G Інженерія, виробництво та будівництво.
  6. Опис предметної області – Освітньо-професійна програма орієнтується на підготовку висококваліфікованих фахівців, здатних приймати вірні організаційні і технологічні рішення, розв’язувати складні спеціалізовані задачі у сфері виробництва, управління якістю і безпечністю харчових продуктів, модернізувати та оптимізувати технологічні процеси, сприяти підвищенню ефективності роботи підприємств харчової промисловості.
  7. Тип освітньої програми – освітньо-професійна.
  8. Тип диплома – диплом бакалавра.
  9. Мова викладання – українська.
  10. Кількість кредитів ЄКТС – 240.
  11. Форма здобуття освіти – Денна – 3 роки і 10 місяців, заочна – 3 роки і 10 місяців.
  12. Вимоги до освіти осіб, які можуть розпочати навчання за цією програмою – повна загальна середня освіта, диплом молодшого спеціаліста / молодшого фахового бакалавра, диплом молодшого бакалавра
  13. Компетентності та програмні результати навчання, які дають право на присудження/присвоєння визначеної освітньою програмою освітньої або освітньої та професійної кваліфікації (кваліфікацій):

ЗК1. Знання і розуміння предметної області та професійної діяльності.

ЗК2. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.

ЗК3. Здатність виявляти ініціативу та підприємливість.

ЗК4. Навички використання інформаційних та комунікаційних технологій.

ЗК5. Здатність до пошуку та аналізу інформації з різних джерел.

ЗК6. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.

ЗК7. Здатність працювати в команді.

ЗК8. Здатність працювати автономно.

ЗК9. Навички здійснення безпечної діяльності.

ЗК10. Прагнення до збереження навколишнього середовища.

ЗК11. Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово.

ЗК12. Здатність спілкуватися іноземною мовою.

ЗК13. Здатність реалізувати свої права та обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини та громадянина в Україні.

ЗК14. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для забезпечення здорового способу життя.

ЗК141. Здатність ухвалювати рішення та діяти, дотримуючись принципу неприпустимості корупції та будь-яких інших проявів не доброчесності.

ФК1. Здатність впроваджувати у виробництво технології харчових продуктів на основі розуміння сутності перетворень основних компонентів продовольчої сировини впродовж технологічного процесу.

ФК2. Здатність управляти технологічними процесами з використанням технічного, інформаційного та програмного забезпечення.

ФК3. Здатність організовувати та проводити контроль якості і безпечності сировини, напівфабрикатів та харчових продуктів із застосуванням сучасних методів.

ФК4. Здатність забезпечувати якість і безпеку продукції на основі відповідних стандартів та у межах систем управління безпечністю харчових продуктів під час їх виробництва і реалізації.

ФК5. Здатність розробляти нові та удосконалювати існуючі харчові технології з врахуванням принципів раціонального харчування, ресурсозаощадження та інтенсифікації технологічних процесів.

ФК6. Здатність укладати ділову документацію та проводити технологічні та економічні розрахунки.

ФК7. Здатність обирати та експлуатувати технологічне обладнання, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів.

ФК8. Здатність проводити дослідження в умовах спеціалізованих лабораторій для вирішення прикладних задач.

ФК9. Здатність проектувати нові або модернізувати діючі виробництва (виробничі дільниці).

ФК10. Здатність розробляти проекти нормативної документації з використанням чинної законодавчої бази та довідкових матеріалів.

ФК11. Здатність розробляти та впроваджувати ефективні методи організації праці, нести відповідальність за професійний розвиток окремих осіб та/або груп осіб.

ФК12. Здатність формувати комунікаційну стратегію в галузі харчових технологій, вести професійну дискусію.

ФК13. Здатність підвищувати ефективність виробництва, впроваджувати сучасні системи менеджменту.

ФК14. Здатність вирішувати проблеми виробничого характеру шляхом розв’язання складних та/або нетипових спеціалізованих задач у технологіях зерна та зернових продуктів.

ФК15. Здатність використовувати знання та навички під час вирішення складних спеціалізованих завдань у технологіях зберігання та перероблення плодів та овочів.

ФК16. Здатність проводити аналіз асортименту хліба та борошняних виробів та розробляти заходи із використання малопоширеної сировини.

ФК17. Здатність здійснювати виробничу діяльність на підприємствах ресторанного господарства.

 

ПРН1. Знати і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в галузі харчових технологій.

ПРН2. Виявляти творчу ініціативу та підвищувати свій професійний рівень шляхом продовження освіти та самоосвіти.

ПРН3. Уміти застосовувати інформаційні та комунікаційні технології для інформаційного забезпечення професійної діяльності та проведення досліджень прикладного характеру.

ПРН4. Проводити пошук та обробку науково-технічної інформації з різних джерел та застосовувати її для вирішення конкретних технічних і технологічних завдань.

ПРН5. Знати наукові основи технологічних процесів харчових виробництв та закономірності фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень основних компонентів продовольчої сировини під час технологічного перероблення.

ПРН6. Знати і розуміти основні чинники впливу на перебіг процесів синтезу та метаболізму складових компонентів харчових продуктів і роль нутрієнтів у харчуванні людини.

ПРН7. Організовувати, контролювати та управляти технологічними процесами переробки продовольчої сировини у харчові продукти, у тому числі із застосуванням технічних засобів автоматизації і систем керування.

ПРН8. Вміти розробляти або удосконалювати технології харчових продуктів підвищеної харчової цінності з врахуванням світових тенденцій розвитку галузі.

ПРН9. Вміти розробляти проекти технічних умов і технологічних інструкцій на харчові продукти.

ПРН10. Впроваджувати системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів.

ПРН11. Визначати відповідність показників якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції нормативним вимогам за допомогою сучасних методів аналізу (або контролю).

ПРН12. Вміти проектувати нові та модернізувати діючі підприємства, цехи, виробничі дільниці із застосуванням систем автоматизованого проектування та програмного забезпечення.

ПРН13. Обирати сучасне обладнання для технічного оснащення нових або реконструйованих підприємств (цехів), знати принципи його роботи та правила експлуатації, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів запроектованого асортименту.

ПРН14. Підвищувати ефективність виробництва шляхом впровадження ресурсоощадних та конкурентоспроможних технологій, аналізувати стан і динаміку попиту на харчові продукти.

ПРН15. Впроваджувати сучасні системи менеджменту підприємства.

ПРН16. Дотримуватися правил техніки безпеки та проводити технічні та організаційні заходи щодо організації безпечних умов праці під час виробничої діяльності.

ПРН17. Організовувати процес утилізації відходів та забезпечувати екологічну чистоту виробництва.

ПРН18. Мати базові навички проведення теоретичних та/або експериментальних наукових досліджень, що виконуються індивідуально та/або у складі наукової групи.

ПРН19. Підвищувати ефективність роботи шляхом поєднання самостійної та командної роботи.

ПРН20. Вміти укладати ділову документацію державною мовою.

ПРН21. Вміти доносити результати діяльності до професійної аудиторії та широкого загалу з метою донесення ідей, проблем, рішень і власного досвіду у сфері харчових технологій.

ПРН22. Здійснювати ділові комунікації у професійній сфері українською та
іноземною мовами.

ПРН23. Мати навички з організації роботи окремих виробничих підрозділів
підприємства та координування їх діяльності.

ПРН24. Здійснювати технологічні, технічні, економічні розрахунки в рамках
розроблення та виведення харчових продуктів на споживчий ринок, вести облік витрат матеріальних ресурсів.

ПРН25. Виявляти творчу ініціативу з питань ринкової трансформації економіки.

ПРН26. Формувати і відстоювати власну світоглядну та громадську позицію,
діяти соціально відповідально та свідомо.

ПРН27. Зберігати та примножувати досягнення і цінності суспільства, вести
здоровий спосіб життя.

ПРН28. Вміти вирішувати проблеми виробничого характеру під час приймання, транспортування та глибокого перероблення зернових, олійних і бобових культур шляхом розв’язання складних та/або нетипових спеціалізованих задач.

ПРН29. Застосовувати сучасні досягнення науки і техніки під час вирішення складних завдань виробничого характеру пов’язаних із прийманням, зберіганням та переробленням плодів та овочів в залежності від стану сировинної бази із дотриманням вимог щодо якості та безпечності готових продуктів.

ПРН30. Розширювати асортимент хлібобулочних, борошняних, кондитерських виробів й харчових концентратів за використання малопоширеної сировини рослинного походження.

ПРН31. Вміти розв’язувати широке коло задач на підприємствах ресторанного господарства, застосовуючи знання з сутності фізико-хімічних та мікробіологічних процесів, шляхів раціонального використання, впровадження систем контролю якості та безпечності продуктів.

 

  1. Форма (форми) атестації здобувачів вищої освіти – захист кваліфікаційної роботи.
  2. Перелік обов’язкових освітніх компонентів

ОК1

Іноземна мова

3,0

Залік

 

ОК2

Українська мова

4,0

Залік

 

ОК3

Історія та культура України

4,0

Залік

 

ОК4

Філософія

4,0

Екзамен

 

ОК5

Основи правознавства

3,0

Екзамен

 

ОК6

Фізичне виховання

9,0

Залік

 

ОК7

Вища математика

5

Залік

 

ОК8

Фізика

6

Екзамен

 

ОК9

Хімія в харчових технологіях(М1. Хіміянеорганічна.М.2.Хіміяорганічна.М.3.Хіміяаналітична. М.4. Хіміяфізична іколоїдна. М.5. Основи біохімії. М.6.Харчова хімія).

15

Залік, екзамен

 

Всього

53

 

1.2. Освітні компоненти професійної та практичної підготовки

ОК10

Фізико-хімічні та біологічні основи обробки сировини в галузі

3,0

Екзамен

 

ОК11

Інженерна та комп'ютерна графіка

3,0

Залік

 

ОК12

Вступ до харчових технологій

4,0

Залік

 

ОК13

Безпека праці в харчових технологіях

5,0

 

 

ОК14

Загальні технології харчових виробництв (М1. Технології консервування плодів і овочів. М2. Технології переробки зерна. М3. Технології хліба, кондитерських виробів та харчоконцентратів. М4. Технології зтерігання, консервування риби, м'яса та молока. М5. Технології бродильних та безалкогольних виробництв).

24,0

Залік, екзамен

 

ОК15

Технології зберігання плодів та овочів

6,0

Екзамен

 

ОК16

Технології зберігання зерна

6,0

Екзамен

 

ОК17

Технології продукції ресторанного господарства

6,0

Екзамен

 

ОК18

Мікробіологія харчових продуктів

4,0

Залік

 

ОК19

Автоматизація виробничих процесів з основами електротехніки

3,0

Залік

 

ОК20

Стандартизація, метрологія та сертифікація

3,0

Екзамен

 

ОК21

Процеси і апарати харчових виробництв з основами теплотехніки

5,0

Екзамен

 

ОК22

Організація та планування підприємств галузі

3,0

Екзамен

 

ОК23

Екологічні аспекти харчових виробництв

3,0

Екзамен

 

ОК24

Проектування підприємств галузі

3,0

Залік

 

ОК25

Контроль якості та безпеки продукції галузі

5,0

Екзамен

 

ОК26

Технологічне обладнання та технологічні лінії харчових виробництв

6,0

Екзамен

 

ОК27

Екотрофологія

4,0

Залік

 

ОК28

Основи наукових досліджень, інформаційні технології та комунікації

3,0

Екзамен

 

ОК29

Курсовий проєкт "Загальні технології харчових виробництв"

1,0

Залік

 

ОК30

Навчальна практика

3,0

Залік

 

ОК31

Виробнича практика

15,0

Залік

 

ОК32

Виконання кваліфікаційної роботи

6,0

Захист

 

             

 

 

 

Структурно-логічна схема ОП

 

 

  1. Можливості працевлаштування за здобутою освітою:

– Головні фахівці-керівники  та технічні керівники виробничих підрозділів у промисловості;

– Начальники (інші керівники) та майстри виробничих дільниць (підрозділів) у промисловості;

– Керівники виробничих підрозділів у комерційному обслуговуванні;

– Керівники інших основних підрозділів;

– Керівники малих підприємств без апарату управління в комерційному обслуговуванні;

– Інженери (інші галузі інженерної справи);

– Професіонали з контролю за якістю;

– Лаборанти та техніки, пов'язані з хімічними та фізичними дослідженнями;

– Інспектори з безпеки руху, охорони праці та якості;

– Помічники керівників підприємств, установ та організацій;

–  Помічники керівників виробничих та інших основних підрозділів;

– Помічники керівників малих підприємств без апарату управління;

– Лаборанти та техніки в інших сферах наукових досліджень;

– Фахівці з переробки плодоовочевої продукції;

– Фахівці з бродильного виробництва та виноробства;

– Фахівці з виробництва молочних продуктів;

– Фахівці з виробництва м'ясних продуктів;

– Фахівці з виробництва борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів;

– Фахівці зі зберігання та переробки зерна;

– Фахівці з технології харчування;

– Інші фахівці в галузі харчової та переробної промисловості.