Освітня програма "Харчові технології" (бакалавр)
- ОП «Харчові технології».
- Рівень вищої освіти – Бакалавр.
- Галузь знань – G «Інженерія, виробництво та будівництво».
- Спеціальність – G 13 Харчові технології.
- Предметна область – G Інженерія, виробництво та будівництво.
- Опис предметної області – Освітньо-професійна програма орієнтується на підготовку висококваліфікованих фахівців, здатних приймати вірні організаційні і технологічні рішення, розв’язувати складні спеціалізовані задачі у сфері виробництва, управління якістю і безпечністю харчових продуктів, модернізувати та оптимізувати технологічні процеси, сприяти підвищенню ефективності роботи підприємств харчової промисловості.
- Тип освітньої програми – освітньо-професійна.
- Тип диплома – диплом бакалавра.
- Мова викладання – українська.
- Кількість кредитів ЄКТС – 240.
- Форма здобуття освіти – Денна – 3 роки і 10 місяців, заочна – 3 роки і 10 місяців.
- Вимоги до освіти осіб, які можуть розпочати навчання за цією програмою – повна загальна середня освіта, диплом молодшого спеціаліста / молодшого фахового бакалавра, диплом молодшого бакалавра
- Компетентності та програмні результати навчання, які дають право на присудження/присвоєння визначеної освітньою програмою освітньої або освітньої та професійної кваліфікації (кваліфікацій):
ЗК1. Знання і розуміння предметної області та професійної діяльності. |
ЗК2. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями. |
ЗК3. Здатність виявляти ініціативу та підприємливість. |
ЗК4. Навички використання інформаційних та комунікаційних технологій. |
ЗК5. Здатність до пошуку та аналізу інформації з різних джерел. |
ЗК6. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт. |
ЗК7. Здатність працювати в команді. |
ЗК8. Здатність працювати автономно. |
ЗК9. Навички здійснення безпечної діяльності. |
ЗК10. Прагнення до збереження навколишнього середовища. |
ЗК11. Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово. |
ЗК12. Здатність спілкуватися іноземною мовою. |
ЗК13. Здатність реалізувати свої права та обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини та громадянина в Україні. |
ЗК14. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для забезпечення здорового способу життя. |
ЗК141. Здатність ухвалювати рішення та діяти, дотримуючись принципу неприпустимості корупції та будь-яких інших проявів не доброчесності. |
ФК1. Здатність впроваджувати у виробництво технології харчових продуктів на основі розуміння сутності перетворень основних компонентів продовольчої сировини впродовж технологічного процесу. |
ФК2. Здатність управляти технологічними процесами з використанням технічного, інформаційного та програмного забезпечення. |
ФК3. Здатність організовувати та проводити контроль якості і безпечності сировини, напівфабрикатів та харчових продуктів із застосуванням сучасних методів. |
ФК4. Здатність забезпечувати якість і безпеку продукції на основі відповідних стандартів та у межах систем управління безпечністю харчових продуктів під час їх виробництва і реалізації. |
ФК5. Здатність розробляти нові та удосконалювати існуючі харчові технології з врахуванням принципів раціонального харчування, ресурсозаощадження та інтенсифікації технологічних процесів. |
ФК6. Здатність укладати ділову документацію та проводити технологічні та економічні розрахунки. |
ФК7. Здатність обирати та експлуатувати технологічне обладнання, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів. |
ФК8. Здатність проводити дослідження в умовах спеціалізованих лабораторій для вирішення прикладних задач. |
ФК9. Здатність проектувати нові або модернізувати діючі виробництва (виробничі дільниці). |
ФК10. Здатність розробляти проекти нормативної документації з використанням чинної законодавчої бази та довідкових матеріалів. |
ФК11. Здатність розробляти та впроваджувати ефективні методи організації праці, нести відповідальність за професійний розвиток окремих осіб та/або груп осіб. |
ФК12. Здатність формувати комунікаційну стратегію в галузі харчових технологій, вести професійну дискусію. |
ФК13. Здатність підвищувати ефективність виробництва, впроваджувати сучасні системи менеджменту. |
ФК14. Здатність вирішувати проблеми виробничого характеру шляхом розв’язання складних та/або нетипових спеціалізованих задач у технологіях зерна та зернових продуктів. |
ФК15. Здатність використовувати знання та навички під час вирішення складних спеціалізованих завдань у технологіях зберігання та перероблення плодів та овочів. |
ФК16. Здатність проводити аналіз асортименту хліба та борошняних виробів та розробляти заходи із використання малопоширеної сировини. |
ФК17. Здатність здійснювати виробничу діяльність на підприємствах ресторанного господарства. |
|
ПРН1. Знати і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в галузі харчових технологій. |
ПРН2. Виявляти творчу ініціативу та підвищувати свій професійний рівень шляхом продовження освіти та самоосвіти. |
ПРН3. Уміти застосовувати інформаційні та комунікаційні технології для інформаційного забезпечення професійної діяльності та проведення досліджень прикладного характеру. |
ПРН4. Проводити пошук та обробку науково-технічної інформації з різних джерел та застосовувати її для вирішення конкретних технічних і технологічних завдань. |
ПРН5. Знати наукові основи технологічних процесів харчових виробництв та закономірності фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень основних компонентів продовольчої сировини під час технологічного перероблення. |
ПРН6. Знати і розуміти основні чинники впливу на перебіг процесів синтезу та метаболізму складових компонентів харчових продуктів і роль нутрієнтів у харчуванні людини. |
ПРН7. Організовувати, контролювати та управляти технологічними процесами переробки продовольчої сировини у харчові продукти, у тому числі із застосуванням технічних засобів автоматизації і систем керування. |
ПРН8. Вміти розробляти або удосконалювати технології харчових продуктів підвищеної харчової цінності з врахуванням світових тенденцій розвитку галузі. |
ПРН9. Вміти розробляти проекти технічних умов і технологічних інструкцій на харчові продукти. |
ПРН10. Впроваджувати системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. |
ПРН11. Визначати відповідність показників якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції нормативним вимогам за допомогою сучасних методів аналізу (або контролю). |
ПРН12. Вміти проектувати нові та модернізувати діючі підприємства, цехи, виробничі дільниці із застосуванням систем автоматизованого проектування та програмного забезпечення. |
ПРН13. Обирати сучасне обладнання для технічного оснащення нових або реконструйованих підприємств (цехів), знати принципи його роботи та правила експлуатації, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів запроектованого асортименту. |
ПРН14. Підвищувати ефективність виробництва шляхом впровадження ресурсоощадних та конкурентоспроможних технологій, аналізувати стан і динаміку попиту на харчові продукти. |
ПРН15. Впроваджувати сучасні системи менеджменту підприємства. |
ПРН16. Дотримуватися правил техніки безпеки та проводити технічні та організаційні заходи щодо організації безпечних умов праці під час виробничої діяльності. |
ПРН17. Організовувати процес утилізації відходів та забезпечувати екологічну чистоту виробництва. |
ПРН18. Мати базові навички проведення теоретичних та/або експериментальних наукових досліджень, що виконуються індивідуально та/або у складі наукової групи. |
ПРН19. Підвищувати ефективність роботи шляхом поєднання самостійної та командної роботи. |
ПРН20. Вміти укладати ділову документацію державною мовою. |
ПРН21. Вміти доносити результати діяльності до професійної аудиторії та широкого загалу з метою донесення ідей, проблем, рішень і власного досвіду у сфері харчових технологій. |
ПРН22. Здійснювати ділові комунікації у професійній сфері українською та |
ПРН23. Мати навички з організації роботи окремих виробничих підрозділів |
ПРН24. Здійснювати технологічні, технічні, економічні розрахунки в рамках |
ПРН25. Виявляти творчу ініціативу з питань ринкової трансформації економіки. |
ПРН26. Формувати і відстоювати власну світоглядну та громадську позицію, |
ПРН27. Зберігати та примножувати досягнення і цінності суспільства, вести |
ПРН28. Вміти вирішувати проблеми виробничого характеру під час приймання, транспортування та глибокого перероблення зернових, олійних і бобових культур шляхом розв’язання складних та/або нетипових спеціалізованих задач. |
ПРН29. Застосовувати сучасні досягнення науки і техніки під час вирішення складних завдань виробничого характеру пов’язаних із прийманням, зберіганням та переробленням плодів та овочів в залежності від стану сировинної бази із дотриманням вимог щодо якості та безпечності готових продуктів. |
ПРН30. Розширювати асортимент хлібобулочних, борошняних, кондитерських виробів й харчових концентратів за використання малопоширеної сировини рослинного походження. |
ПРН31. Вміти розв’язувати широке коло задач на підприємствах ресторанного господарства, застосовуючи знання з сутності фізико-хімічних та мікробіологічних процесів, шляхів раціонального використання, впровадження систем контролю якості та безпечності продуктів.
|
- Форма (форми) атестації здобувачів вищої освіти – захист кваліфікаційної роботи.
- Перелік обов’язкових освітніх компонентів
ОК1 |
Іноземна мова |
3,0 |
Залік |
|
||
ОК2 |
Українська мова |
4,0 |
Залік |
|
||
ОК3 |
Історія та культура України |
4,0 |
Залік |
|
||
ОК4 |
Філософія |
4,0 |
Екзамен |
|
||
ОК5 |
Основи правознавства |
3,0 |
Екзамен |
|
||
ОК6 |
Фізичне виховання |
9,0 |
Залік |
|
||
ОК7 |
Вища математика |
5 |
Залік |
|
||
ОК8 |
Фізика |
6 |
Екзамен |
|
||
ОК9 |
Хімія в харчових технологіях(М1. Хіміянеорганічна.М.2.Хіміяорганічна.М.3.Хіміяаналітична. М.4. Хіміяфізична іколоїдна. М.5. Основи біохімії. М.6.Харчова хімія). |
15 |
Залік, екзамен |
|
||
Всього |
53 |
|
||||
1.2. Освітні компоненти професійної та практичної підготовки |
||||||
ОК10 |
Фізико-хімічні та біологічні основи обробки сировини в галузі |
3,0 |
Екзамен |
|
||
ОК11 |
Інженерна та комп'ютерна графіка |
3,0 |
Залік |
|
||
ОК12 |
Вступ до харчових технологій |
4,0 |
Залік |
|
||
ОК13 |
Безпека праці в харчових технологіях |
5,0 |
|
|
||
ОК14 |
Загальні технології харчових виробництв (М1. Технології консервування плодів і овочів. М2. Технології переробки зерна. М3. Технології хліба, кондитерських виробів та харчоконцентратів. М4. Технології зтерігання, консервування риби, м'яса та молока. М5. Технології бродильних та безалкогольних виробництв). |
24,0 |
Залік, екзамен |
|
||
ОК15 |
Технології зберігання плодів та овочів |
6,0 |
Екзамен |
|
||
ОК16 |
Технології зберігання зерна |
6,0 |
Екзамен |
|
||
ОК17 |
Технології продукції ресторанного господарства |
6,0 |
Екзамен |
|
||
ОК18 |
Мікробіологія харчових продуктів |
4,0 |
Залік |
|
||
ОК19 |
Автоматизація виробничих процесів з основами електротехніки |
3,0 |
Залік |
|
||
ОК20 |
Стандартизація, метрологія та сертифікація |
3,0 |
Екзамен |
|
||
ОК21 |
Процеси і апарати харчових виробництв з основами теплотехніки |
5,0 |
Екзамен |
|
||
ОК22 |
Організація та планування підприємств галузі |
3,0 |
Екзамен |
|
||
ОК23 |
Екологічні аспекти харчових виробництв |
3,0 |
Екзамен |
|
||
ОК24 |
Проектування підприємств галузі |
3,0 |
Залік |
|
||
ОК25 |
Контроль якості та безпеки продукції галузі |
5,0 |
Екзамен |
|
||
ОК26 |
Технологічне обладнання та технологічні лінії харчових виробництв |
6,0 |
Екзамен |
|
||
ОК27 |
Екотрофологія |
4,0 |
Залік |
|
||
ОК28 |
Основи наукових досліджень, інформаційні технології та комунікації |
3,0 |
Екзамен |
|
||
ОК29 |
Курсовий проєкт "Загальні технології харчових виробництв" |
1,0 |
Залік |
|
||
ОК30 |
Навчальна практика |
3,0 |
Залік |
|
||
ОК31 |
Виробнича практика |
15,0 |
Залік |
|
||
ОК32 |
Виконання кваліфікаційної роботи |
6,0 |
Захист |
|
||
Структурно-логічна схема ОП
- Можливості працевлаштування за здобутою освітою:
– Головні фахівці-керівники та технічні керівники виробничих підрозділів у промисловості;
– Начальники (інші керівники) та майстри виробничих дільниць (підрозділів) у промисловості;
– Керівники виробничих підрозділів у комерційному обслуговуванні;
– Керівники інших основних підрозділів;
– Керівники малих підприємств без апарату управління в комерційному обслуговуванні;
– Інженери (інші галузі інженерної справи);
– Професіонали з контролю за якістю;
– Лаборанти та техніки, пов'язані з хімічними та фізичними дослідженнями;
– Інспектори з безпеки руху, охорони праці та якості;
– Помічники керівників підприємств, установ та організацій;
– Помічники керівників виробничих та інших основних підрозділів;
– Помічники керівників малих підприємств без апарату управління;
– Лаборанти та техніки в інших сферах наукових досліджень;
– Фахівці з переробки плодоовочевої продукції;
– Фахівці з бродильного виробництва та виноробства;
– Фахівці з виробництва молочних продуктів;
– Фахівці з виробництва м'ясних продуктів;
– Фахівці з виробництва борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів;
– Фахівці зі зберігання та переробки зерна;
– Фахівці з технології харчування;
– Інші фахівці в галузі харчової та переробної промисловості.