Меню

Освітня програма "Харчові технології" (молодший бакалавр)

Назва спеціальності  

181 «Харчові технології»

Кваліфікація освітня, що присвоюється

Молодший бакалавр з харчових технологій

Рівень вищої освіти

Початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти

Освітній ступінь

Молодший бакалавр

Вимоги до зарахування

На навчання для здобуття освітнього ступеня "Молодший бакалавр" за спеціальністю 181 «Харчові технології» Уманський НУС приймає осіб, які здобули повну загальну середню освіту.

Профіль програми

Метою освітньо-професійної програми є формування теоретичних знань, умінь, навичок та загальних і фахових компетентностей для успішного розв’язання комплексних проблем та здійснення професійної діяльності у сфері харчових технологій і підготовки здобувачів вищої освіти до подальшого навчання за обраною спеціальністю.

Освітньо-професійна програма підготовки молодших бакалаврів розрахована на 1 рік 10 місяців навчання і передбачає опанування обов’язковими навчальними дисциплінами соціально-гуманітарної, фундаментальної та природничо-наукової і професійної та практичної підготовки в обсязі 120 кредитів ЄКТС.

Програма відповідає сучасним вимогам Міністерства освіти і науки України в контексті Болонського процесу.

Ключові результати навчання

Загальні компетентності

  • Знання і розуміння предметної області та професійної діяльності.
  • Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.
  • Здатність виявляти ініціативу.
  • Навички використання інформаційних та комунікаційних технологій.
  • Здатність до пошуку та аналізу інформації з різних джерел.
  • Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.
  • Здатність працювати в команді.
  • Здатність працювати автономно.
  • Навички здійснення безпечної діяльності.
  • Прагнення до збереження навколишнього середовища.
  • Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово.
  • Здатність спілкуватися іноземною мовою.
  • Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства, реалізовувати свої права та обов’язки як члена суспільства за необхідності його сталого розвитку.
  • Здатність використовувати різні види та форми рухової активності для забезпечення здорового способу життя. 

Фахові компетентності

  • Здатність здійснювати виробництво харчових продуктів на основі розуміння сутності перетворень основних компонентів продовольчої сировини впродовж технологічного процесу.
  • Здатність контролювати режимами технологічних процесів.
  • Здатність проводити контроль якості та безпечності сировини, напівфабрикатів і харчових продуктів із застосуванням сучасних методів.
  • Здатність застосовувати практичні уміння і навички для забезпечення якості та безпечності виготовленого харчового продукту.
  • Здатність укладати ділову документацію та проводити техніко-економічні розрахунки.
  • Здатність обирати технологічне обладнання, розуміти апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів.
  • Здатність виконувати роботи з ефективного зберігання та перероблення рослинної сировини на основі розуміння сутності фізіологічних процесів, анатомічної будови та хімічного складу.
  • Здатність організовувати безпечну роботу виробничої дільниці (підрозділу) з урахуванням вимог законодавства.
  • Здатність вести професійну дискусію.
  • Здатність аналізувати стан галузі для підвищення ефективності виробництва.
  • Здатність до розв’язання типових спеціалізованих задач і вирішення проблем у галузі харчових технологій на основі розуміння сутності їхнього виникнення.

Програмні результати навчання

  • Формування базових знань у галузі харчових технологій.
  • Виявляти творчу ініціативу та підвищувати свій професійний рівень шляхом продовження освіти та самоосвіти.
  • Знання в галузі сучасних інформаційних технологій і навички використання спеціального програмного забезпечення у професійній діяльності.
  • Уявлення про оброблення науково-технічної інформації з різних джерел у контексті вирішення конкретних технологічних завдань.
  • Базові знання технологічних процесів харчових виробництв і закономірностей фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень основних компонентів продовольчої сировини під час виробництва та зберігання харчових продуктів.
  • Вміти контролювати технологічні процеси перероблення продовольчої сировини у харчові продукти.
  • Вміти контролювати якість і безпечність харчових продуктів під час їхнього виробництва.
  • Вміти визначати показники якості сировини, напівфабрикатів і готових продуктів відповідно до нормативних вимог за допомогою сучасних методів аналізу (або контролю).
  • Вміти обирати сучасне технологічне устаткування для технічного оснащення виробничих дільниць (підрозділів), складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів.
  • Застосовувати ресурсоощадні та конкурентоспроможні технології для підвищення ефективності виробництва.
  • Дотримуватися правил техніки безпеки й організовувати безпечні умови праці під час виробничої діяльності.
  • Мати базові знання і поняття, достатні для забезпечення екологічної чистоти виробництва.
  • Підвищувати ефективність роботи шляхом поєднання самостійної та командної роботи.
  • Вміти укладати ділову документацію державною мовою.
  • Вміти доносити результати діяльності державною мовою до аудиторії з метою донесення ідей, проблем, рішень і власного досвіду у сфері харчових технологій.
  • Здійснювати ділові комунікації у професійній сфері іноземною мовою.
  • Мати навички з організації роботи окремих виробничих дільниць (підрозділів) харчових підприємств і координувати їхню діяльність.
  • Вміти проводити технологічні, техніко-економічні розрахунки сировини, матеріальних ресурсів і заповнювати обліково-звітну документацію.
  • Формувати і відстоювати власну світоглядну та громадську позицію, діяти соціально відповідально і свідомо.
  • Зберігати та примножувати досягнення і цінності суспільства, вести здоровий спосіб життя.
  • Вміти розв’язувати типові спеціалізовані задачі в галузі харчових технологій, виявляти причини виникнення виробничих ситуацій і знаходити шляхи їхнього вирішення.
  • Базові знання з фізіологічних процесів, хімічного складу, анатомічної будови рослинної сировини з розумінням засад раціонального використання районованих і перспективних сортів для зберігання та перероблення в харчові продукти.

Професійні профілі випускників з прикладами

Випускники початкового рівня (короткий цикл) вищої освіти за освітньою програмою «Харчові технології», спеціальністю 181 «Харчові технології» є фахівцями, які спроможні виконувати спеціальні професійні роботи і займати посади, визначені Національним класифікатором України «Класифікатор професій ДК 003:2010»:

3510           Технік-технолог з переробки плодоовочевої продукції.

3520           Технік-технолог з бродильного виробництва та виноробства.

3530           Технік-технолог з виробництва молочних продуктів.

3540           Технік-технолог з виробництва м'ясних продуктів.

3550           Технік-технолог з виробництва борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів.

3560 Технік-технолог зі зберігання та переробки зерна.

3570           Технік-технолог з технології харчування.

3590 Інші фахівці в галузі харчової та переробної промисловості (технік-технолог з виробництва: жирів і жирозамінників; полісахаридів; цукристих речовин).

Доступ до подальшого навчання

Подальше навчання за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти, а також підвищення кваліфікації

Положення про екзамени, оцінювання та оцінки

Оцінювання знань студентів здійснюється за 100-бальною модульно-трансферною системою та регламентується нормативними документами Уманського НУС (Положення про порядок проведення моніторингу і контролю якості освіти  в Уманському НУС; Положення про забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти в Уманському НУС; Положення про порядок створення та організацію роботи  екзаменаційної комісії в Уманському НУС)

Система оцінювання знань за дисциплінами освітньо-професійної програми складається з поточного та підсумкового контролю.

Форма навчання

Денна, тривалість – 1 рік 10 місяці.

Національна кредитна мобільність – на основі двосторонніх договорів між Уманським національним університетом садівництва та вищими навчальними закладами України.

Міжнародна кредитна мобільність – у рамках програми ЄС Еразмус+ на основі двосторонніх договорів між Уманським національним університетом садівництва та навчальними закладами країн-партнерів.

Навчання іноземних здобувачів вищої освіти – на загальних умовах з додатковою мовною підготовкою.