Освітньо–професійна програма Технології зерна та зренопродуктів (магістр)
Назва освітньої програми:
Технології зерна та зернопродуктів (англ. – Technologies of Grain and Grain Products)
Рівень вищої освіти:
Другий (магістерський) рівень
Галузь знань:
G – Інженерія, виробництво та будівництво
Спеціальність:
G13 – Харчові технології (Код за НРК: 181)
Спеціалізація або предметна спеціальність:
В межах спеціальності G13 «Харчові технології», спеціалізація з технологій зерна та зернопродуктів (предметно спрямована на зберігання, транспортування, перероблення зерна)
Опис предметної області:
Об'єктом вивчення є зернові продукти, технологічні процеси з їх перероблення, обладнання зернопереробної галузі, контроль якості, інновації в аграрно-промисловому виробництві. Теоретичну основу становлять харчові технології, концепції збереження якості зерна, сучасне лабораторне та програмне забезпечення.
Цілі освітньої програми:
Підготовка висококваліфікованих магістрів, здатних розв’язувати складні технологічні й інженерні завдання у галузі харчових технологій з акцентом на екологічну безпеку, інновації, якість продукції, управління проєктами та стратегічне планування розвитку підприємств зернопереробної галузі.
Тип освітньої програми:
Освітньо-професійна
Тип диплома:
Одиничний диплом магістра
Найменування партнера за узгодженою спільною освітньою програмою:
Відсутній
Мова викладання:
Українська
Кількість кредитів ЄКТС:
90 кредитів
Форми здобуття освіти та строки навчання:
Денна форма – 1 рік 4 місяці Заочна форма – 1 рік 4 місяці Дистанційна форма – 1 рік 4 місяці
Вимоги до освіти осіб, які можуть розпочати навчання:
Наявність диплома бакалавра або спеціаліста (згідно з умовами прийому до УНУ)
Компетентності та програмні результати навчання, які дають право на присудження кваліфікації:
Інтегральна компетентність. Здатність розв’язувати задачі дослідницького та/або інноваційного характеру у сфері харчових технологій.
Загальні компетентності (ЗК):
ЗК 1. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.
ЗК 2. Здатність проводити дослідження на відповідному рівні.
ЗК 3. Здатність генерувати нові ідеї (креативність).
ЗК 4. Здатність діяти соціально відповідально та свідомо.
ЗК 5. Здатність працювати в міжнародному контексті.
Фахові компетентності спеціальності (ФК)
ФК 1. Здатність обирати та застосовувати спеціалізоване лабораторне і технологічне обладнання та прилади, науково обґрунтовані методи та програмне забезпечення для проведення наукових досліджень у сфері харчових технологій.
ФК 2. Здатність планувати і виконувати наукові дослідження з урахуванням світових тенденцій науково-технічного розвитку галузі.
ФК 3. Здатність захищати інтелектуальну власність у сфері харчових технологій.
ФК 4. Здатність розробляти програми ефективного функціонування підприємств харчової промисловості та/або закладів ресторанного господарства відповідно до прогнозів розвитку галузі в умовах глобалізації.
ФК 5. Здатність презентувати та обговорювати результати наукових досліджень і проектів.
ФК 6. Здатність забезпечувати якість та безпечність харчових продуктів під час впровадження технологічних інновацій на підприємствах галузі.
ФК 7. Здатність забезпечувати раціональне використання зерна малопоширених та районованих сортів за комплексного аналізу техніко-економічних показників виробництва, якості проміжних та готових до споживання зернопродуктів їх відповідності чинним нормам безпечності.
ФК 8. Здатність аналізувати технічні показники елеваторно-складських, борошномельних, круп’яних, комбікормових та масло-екстракційних виробництв, проводити заходи спрямовані на ресурсозбереження та енергоефективність зернопереробних виробництв.
Програмні результати навчання
ПРН 1. Відшуковувати систематизувати та аналізувати науково-технічну інформацію з різних джерел для вирішення професійних та наукових завдань у сфері харчових технологій.
ПРН 2. Приймати ефективні рішення, оцінювати і порівнювати альтернативи у сфері харчових технологій, у тому числі у невизначених ситуаціях та за наявності ризиків, а також в міждисциплінарних контекстах.
ПРН 3. Застосовувати спеціальне обладнання, сучасні методи та інструменти, у тому числі математичне і комп’ютерне моделювання для розв’язання складних задач у харчових технологіях.
ПРН 4. Застосовувати статистичні методи обробки експериментальних даних в галузі харчових технологій, використовувати спеціалізоване програмне забезпечення для обробки експериментальних даних.
ПРН 5. Обирати та впроваджувати у практичну виробничу діяльність ефективні технології, обладнання та раціональні методи управління виробництвом з урахуванням світових тенденцій розвитку харчових технологій.
ПРН 6. Розробляти та реалізовувати програми розвитку підприємств галузі на коротко- та довгострокову перспективу, аналізувати та оцінювати їх ефективність, екологічні та соціальні наслідки.
ПРН 7. Мати спеціалізовані концептуальні знання, що включають сучасні наукові здобутки у сфері харчових технологій, зрозуміло і недвозначно доносити власні знання, висновки та аргументацію до фахівців і нефахівців.
ПРН 8. Здійснювати захист інтелектуальної власності у сфері харчових технологій, виконувати відповідні патентні дослідження, готувати документи на отримання патентів на винаходи і корисні моделі.
ПРН 9. Вільно володіти державною та іноземною мовами для обговорення професійної діяльності, результатів досліджень та інновацій у сфері харчових технологій.
ПРН 10. Планувати і виконувати наукові дослідження у сфері харчових технологій, аналізувати їх результати, аргументувати висновки.
ПРН 11. Оцінювати та усувати ризики і невизначеності при прийнятті технологічних та організаційних рішень у виробничих умовах для забезпечення якості та безпечності харчових продуктів.
ПРН 12. Розробляти та реалізовувати технології раціонального використання малопоширених й районованих сортів зерна, аналізувати показники якості, безпечності проміжних та готових до споживання зернопродуктів.
ПРН 13. Оцінювати енерговитрати та формувати стратегії ресурсозбереження підприємств елеваторної, борошномельної, круп’яної, комбікормової та масло-екстракційної промисловостей за врахуванням сортових особливостей сировини.
Форма атестації здобувачів вищої освіти:
Атестація випускників освітньо-професійної програми спеціальності G13 «Харчові технології» (освітня програма «Технології зерна та зернопродуктів») здійснюється у формі публічного захисту кваліфікаційної роботи. За результатами атестації видається документ державного зразка про присудження освітнього ступеня магістра з присвоєнням кваліфікації: магістр з харчових технологій за освітньою програмою «Технології зерна та зернопродуктів».
Атестація здобувачів вищої освіти є завершальним етапом освітнього процесу та формою підсумкового контролю, що передбачає всебічне оцінювання рівня сформованості професійних компетентностей відповідно до вимог стандарту вищої освіти за спеціальністю G13 «Харчові технології». Її метою є комплексна перевірка здатності випускників до практичного застосування набутих знань, умінь і навичок для ефективного виконання функціональних обов’язків на підприємствах зернопереробної галузі.
Атестація проводиться екзаменаційною комісією, яка щороку формується згідно з вимогами чинного законодавства у складі голови та членів комісії. Комісія діє на підставі затвердженого ректором графіка освітнього процесу, що розробляється відповідно до навчального плану освітньої програми.
Перелік обов’язкових освітніх компонентів та їх логічна послідовність:
- Ділова українська та професійна іноземна мова
- Інтелектуальна власність
- Управління інвестиційними проєктами
- Методологія харчової науки
- Моделювання та оптимізація техніко-технологічних об’єктів
- Інноваційні технології та енергоефективне обладнання
- Науково-дослідницький практикум
- Керування якістю та безпечністю продуктів
- Наукові основи використання продукції рослинництва
- Виробнича практика
- Підготовка кваліфікаційної роботи
Можливості працевлаштування:
Наукова, адміністративна, управлінська та дослідницька діяльність у сфері харчових технологій.
Посади згідно класифікатора професій України.
Професійні назви робіт (за ДК 003:2010):
1210.1 Керівники підприємств, установ та організацій.
1222.1. Головні фахівці-керівники та технічні керівники виробничих підрозділів у промисловості
1222.2 Начальники (інші керівники) та майстри виробничих дільниць (підрозділів) у промисловості
1229 Керівники інших основних підрозділів
1237.2 Начальники (завідувачі) науково-дослідних підрозділів та підрозділів з науково-технічної підготовки виробництва та інші керівники
1312 Керівники малих підприємств без апарату управління в промисловості
2149.2 Інженери (інші галузі інженерної справи)
2447.2 Професіонали з управління проектами та програмами
2471 Професіонали з контролю за якістю
Процедури присвоєння професійних кваліфікацій:
За результатами публічного захисту кваліфікаційної роботи присвоюється освітня кваліфікація: магістр з харчових технологій за освітньою програмою «Технології зерна та зернопродуктів»