Меню

Освітньо–професійна програма Технології зерна та зренопродуктів (магістр)

Назва освітньої програми:

Технології зерна та зернопродуктів (англ. – Technologies of Grain and Grain Products)

 

Рівень вищої освіти:

Другий (магістерський) рівень

 

Галузь знань:

G – Інженерія, виробництво та будівництво

 

Спеціальність:

G13 – Харчові технології (Код за НРК: 181)

 

Спеціалізація або предметна спеціальність:

В межах спеціальності G13 «Харчові технології», спеціалізація з технологій зерна та зернопродуктів (предметно спрямована на зберігання, транспортування, перероблення зерна)

 

Опис предметної області:

Об'єктом вивчення є зернові продукти, технологічні процеси з їх перероблення, обладнання зернопереробної галузі, контроль якості, інновації в аграрно-промисловому виробництві. Теоретичну основу становлять харчові технології, концепції збереження якості зерна, сучасне лабораторне та програмне забезпечення.

 

Цілі освітньої програми:

Підготовка висококваліфікованих магістрів, здатних розв’язувати складні технологічні й інженерні завдання у галузі харчових технологій з акцентом на екологічну безпеку, інновації, якість продукції, управління проєктами та стратегічне планування розвитку підприємств зернопереробної галузі.

 

Тип освітньої програми:

Освітньо-професійна

 

Тип диплома:

Одиничний диплом магістра

 

Найменування партнера за узгодженою спільною освітньою програмою:

Відсутній

 

Мова викладання:

Українська

 

Кількість кредитів ЄКТС:

90 кредитів

 

Форми здобуття освіти та строки навчання:

Денна форма – 1 рік 4 місяці Заочна форма – 1 рік 4 місяці Дистанційна форма – 1 рік 4 місяці

 

Вимоги до освіти осіб, які можуть розпочати навчання:

Наявність диплома бакалавра або спеціаліста (згідно з умовами прийому до УНУ)

 

Компетентності та програмні результати навчання, які дають право на присудження кваліфікації:

Інтегральна компетентність. Здатність розв’язувати задачі дослідницького та/або інноваційного характеру у сфері харчових технологій.

Загальні компетентності (ЗК):

ЗК 1. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

ЗК 2. Здатність проводити дослідження на відповідному рівні.

ЗК 3. Здатність генерувати нові ідеї (креативність).

ЗК 4. Здатність діяти соціально відповідально та свідомо.

ЗК 5. Здатність працювати в міжнародному контексті.

Фахові компетентності спеціальності (ФК)

ФК 1. Здатність обирати та застосовувати спеціалізоване лабораторне і технологічне обладнання та прилади, науково обґрунтовані методи та програмне забезпечення для проведення наукових досліджень у сфері харчових технологій.

ФК 2. Здатність планувати і виконувати наукові дослідження з урахуванням світових тенденцій науково-технічного розвитку галузі.

ФК 3. Здатність захищати інтелектуальну власність у сфері харчових технологій.

ФК 4. Здатність розробляти програми ефективного функціонування підприємств харчової промисловості та/або закладів ресторанного господарства відповідно до прогнозів розвитку галузі в умовах глобалізації.

ФК 5. Здатність презентувати та обговорювати результати наукових досліджень і проектів.

ФК 6. Здатність забезпечувати якість та безпечність харчових продуктів під час впровадження технологічних інновацій на підприємствах галузі.

ФК 7. Здатність забезпечувати раціональне використання зерна малопоширених та районованих сортів за комплексного аналізу техніко-економічних показників виробництва, якості проміжних та готових до споживання зернопродуктів їх відповідності чинним нормам безпечності.

ФК 8. Здатність аналізувати технічні показники елеваторно-складських, борошномельних, круп’яних, комбікормових та масло-екстракційних виробництв, проводити заходи спрямовані на ресурсозбереження та енергоефективність зернопереробних виробництв.

Програмні результати навчання

ПРН 1. Відшуковувати систематизувати та аналізувати науково-технічну інформацію з різних джерел для вирішення професійних та наукових завдань у сфері харчових технологій.

ПРН 2. Приймати ефективні рішення, оцінювати і порівнювати альтернативи у сфері харчових технологій, у тому числі у невизначених ситуаціях та за наявності ризиків, а також в міждисциплінарних контекстах.

ПРН 3. Застосовувати спеціальне обладнання, сучасні методи та інструменти, у тому числі математичне і комп’ютерне моделювання для розв’язання складних задач у харчових технологіях.

ПРН 4. Застосовувати статистичні методи обробки експериментальних даних в галузі харчових технологій, використовувати спеціалізоване програмне забезпечення для обробки експериментальних даних.

ПРН 5. Обирати та впроваджувати у практичну виробничу діяльність ефективні технології, обладнання та раціональні методи управління виробництвом з урахуванням світових тенденцій розвитку харчових технологій.

ПРН 6. Розробляти та реалізовувати програми розвитку підприємств галузі на  коротко- та довгострокову перспективу, аналізувати та оцінювати їх  ефективність, екологічні та соціальні наслідки.

ПРН 7. Мати спеціалізовані концептуальні знання, що включають сучасні наукові здобутки у сфері харчових технологій, зрозуміло і недвозначно доносити власні знання, висновки та аргументацію до фахівців і нефахівців.

ПРН 8. Здійснювати захист інтелектуальної власності у сфері харчових технологій, виконувати відповідні патентні дослідження, готувати документи на отримання патентів на винаходи і корисні моделі.

ПРН 9. Вільно володіти державною та іноземною мовами для обговорення професійної діяльності, результатів досліджень та інновацій у сфері харчових технологій.

ПРН 10. Планувати і виконувати наукові дослідження у сфері харчових технологій, аналізувати їх результати, аргументувати висновки.

ПРН 11. Оцінювати та усувати ризики і невизначеності при прийнятті  технологічних та організаційних рішень у виробничих умовах для забезпечення якості та безпечності харчових продуктів.

ПРН 12. Розробляти та реалізовувати технології раціонального використання малопоширених й районованих сортів зерна, аналізувати показники якості, безпечності проміжних та готових до споживання зернопродуктів.

ПРН 13. Оцінювати енерговитрати та формувати стратегії ресурсозбереження підприємств елеваторної, борошномельної, круп’яної, комбікормової та масло-екстракційної промисловостей за врахуванням сортових особливостей сировини.

 

Форма атестації здобувачів вищої освіти:

Атестація випускників освітньо-професійної програми спеціальності G13 «Харчові технології» (освітня програма «Технології зерна та зернопродуктів») здійснюється у формі публічного захисту кваліфікаційної роботи. За результатами атестації видається документ державного зразка про присудження освітнього ступеня магістра з присвоєнням кваліфікації: магістр з харчових технологій за освітньою програмою «Технології зерна та зернопродуктів».

Атестація здобувачів вищої освіти є завершальним етапом освітнього процесу та формою підсумкового контролю, що передбачає всебічне оцінювання рівня сформованості професійних компетентностей відповідно до вимог стандарту вищої освіти за спеціальністю G13 «Харчові технології». Її метою є комплексна перевірка здатності випускників до практичного застосування набутих знань, умінь і навичок для ефективного виконання функціональних обов’язків на підприємствах зернопереробної галузі.

Атестація проводиться екзаменаційною комісією, яка щороку формується згідно з вимогами чинного законодавства у складі голови та членів комісії. Комісія діє на підставі затвердженого ректором графіка освітнього процесу, що розробляється відповідно до навчального плану освітньої програми.

Перелік обов’язкових освітніх компонентів та їх логічна послідовність:

  1. Ділова українська та професійна іноземна мова
  2. Інтелектуальна власність
  3. Управління інвестиційними проєктами
  4. Методологія харчової науки
  5. Моделювання та оптимізація техніко-технологічних об’єктів
  6. Інноваційні технології та енергоефективне обладнання
  7. Науково-дослідницький практикум
  8. Керування якістю та безпечністю продуктів
  9. Наукові основи використання продукції рослинництва
  10. Виробнича практика
  11. Підготовка кваліфікаційної роботи

 

 

 

Можливості працевлаштування:

Наукова, адміністративна, управлінська та дослідницька діяльність у сфері харчових технологій.

Посади згідно класифікатора професій України.

Професійні назви робіт (за ДК 003:2010):

1210.1 Керівники підприємств, установ та організацій.

1222.1. Головні фахівці-керівники та технічні керівники виробничих підрозділів у промисловості

1222.2 Начальники (інші керівники) та майстри виробничих дільниць (підрозділів) у промисловості

1229 Керівники інших основних підрозділів

1237.2 Начальники (завідувачі) науково-дослідних підрозділів та підрозділів з науково-технічної підготовки виробництва та інші керівники

1312 Керівники малих підприємств без апарату управління в промисловості

2149.2 Інженери (інші галузі інженерної справи)

2447.2 Професіонали з управління проектами та програмами

2471 Професіонали з контролю за якістю

Процедури присвоєння професійних кваліфікацій:

За результатами публічного захисту кваліфікаційної роботи присвоюється освітня кваліфікація: магістр з харчових технологій за освітньою програмою «Технології зерна та зернопродуктів»